Management Multiple choice questions with answers for NRB

नायब शुब्बा बैंकिंग

Management Multiple choice questions with answers for NRB

हामीले नेपाल राष्ट्र बैंकको परीक्षाको तयारीको लागि व्यवस्थापन सम्बन्धि प्रश्न उत्तर यहा प्रस्तुत गरेको छौ हेरेर प्रतिक्रिया दिनुहोला

1. In what order do managers typically perform the managerial functions?

a) organising, planning, controlling, leading

b) organising, leading, planning, controlling

c) planning, organising, leading, controlling

d) planning, organising, controlling, leading

Answer : c) planning, organising, leading, controlling

2. Who of the following is the industrial philanthropist?

a) Frederick Taylor

b) Seebohm Rowntree

c) Henry Ford

d) Max Weber

Answer : b) Seebohm Rowntree

3. Which one of the following is not one of Drucker’s five guiding principles of management?

a) Making people’s strengths effective and their weaknesses irrelevant.

b) Enhancing the ability of people to contribute.

c) To operate the organisation’s status system.

d) Integrating people in a common venture by thinking through, setting and exemplifying the organisational objectives, values and goals.

Answer : c) To operate the organisation’s status system.

4. What are the three interpersonal roles of managers?

a) Figurehead, leader and liaison

b) Spokesperson, leader, coordinator

c) Director, coordinator, disseminator

d) Communicator, organiser, spokesperson

Answer : a) Figurehead, leader and liaison

5. At what level of an organisation does a corporate manager operate?

a) Functional

b) Operational

c) Middle level

d) Top level

d) Top level

6. What is the guiding principle behind New Public Management?

a) Profit maximisation

b) Introducing private sector business principles into the public sector

c) Replacing public management with private sector management

d) Restructuring public organisations

Answer : b) Introducing private sector business principles into the public sector

7. Which one is not a recognised key skill of management?

a) Conceptual skills

b) Human skills

c) Technical skills

d) Writing skills

d) Writing skills

8. Which of these is not part of the recognised challenges for modern managers?

a) Micro-managing the workforce

b) Managing communications

c) Managing change

d) Managing the learning organisation

Answer : a) Micro-managing the workforce

9. Who of these is the entrepreneur?

a) Barack Obama

b) James Dyson

c) Damien Hirst

d) Mo Farah

Answer : b) James Dyson

10. What is a social enterprise concerned with?

a) Profit maximisation

b) Maximising market share

c) Providing public service

d) Running a business to create social benefits

Answer : d) Running a business to create social benefits

र अन्तयमा लेखा सम्बधि केहि प्रश्नहरु पनि :

लोकसेवा तयारी गरिरहनु भएका तपाई सम्पूर्ण साथीहरुलाई नेपाल राष्ट्र बैंक र नायब शुब्बाको लागि उपर्युक्त लेखा सम्बन्धित जानकारीहरु लिएर आएका छौ । कृपया हेरेर प्रतिक्रिया दिनु होला ।

1. Which of the following is an example of fictitious asset ?

a. Machinery b. stock c. patent d. preliminary expenses

√ preliminary experience

2. Account payable, accruals and notes payable are listed on balance sheet as current liabilities .

3. Cash and cash equivalent inventory and account receivables are classified as assets on balance sheet .

4. Financial statement means :

√ profit and loss account and balance sheet.

5. Profit and loss account is also known as :

√ income statement.

6. “Balance sheet is merely a statement showing the position of the business at a particular date” यो भनाई कसको हो ?

√ D.A. Wakley

7. अवास्तविक सम्पत्ति केलाई भनिन्छ ?

√ ख्याति (गुडवेल)

८. मुख्यतया वासलात कति किसिमले तयार गर्न सकिन्छ ?

√ २

९. Accounting equation सिद्धान्त अनुसार सम्पत्ति बराबर दायित्व र पुजी हुनुपर्छ ।

१०. Earning are the result of difference between revenue and expenses.

11. कस्ता व्यावसायले व्यापार हिसाब खाता तयार पार्दछन ?

√ बस्तु उत्पादन तथा बिक्रि गर्ने

१२. नेपालमा नाफा नोक्सान हीसाब खाता कहिले तयार गर्ने गरिन्छ ?

√ आर्थिक वर्ष अन्त्यमा

१३. चालु दायित्व भनेको के हो ?

√ एक वर्षभरिमा भुक्तान गर्नुपर्ने दायित्व ।

१४. स्थिर सम्पत्ति र चालु सम्पतिको योगलाई के भनिन्छ ?

√ कुल सम्पति

१५. प्रत्येक्ष आम्दानी भन्दा खर्च कम भएमा के हुन्छ ?√ कुल नाफा ।

तपाईलाई हाम्रा लोकसेवा तयारी सम्बन्धि प्रश्तुति कस्तो लाग्दैछ कृपया सल्ला सुझाव दिनु होला । अन्य यस्तै सामाग्री हरुको लागि www.sarakarijagir.com मा जानु होला । साथै हामीलाई फेसबुकमा भेट्नको लागि  https://www.facebook.com/preparationbank मा click गर्नु होला धन्यबाद ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *